Urgència en prendre acció des de les empreses pel Desenvolupament Sostenible

sustainability

 

Des de l’any 2015, l’Organització de les Nacions Unides proposa desenvolupar una agenda global i de compromís; 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (o SDGs en anglès) i 169 fites, alineats a l’Acord de Paris sobre el canvi climàtic, per fer una crida als governs, societat civil i teixit empresarial per adoptar mesures que contribueixin a posar fi als reptes del planeta i adreçar problemàtiques socials, medi ambientals, i així com afavorir no deixar ningú enrere.

 

No només es tracta d’una agenda de treball pels governs, sinó global i hol·lística, d’afectació i benefici per a tothom, i per tant, també per les empreses. Així, els negocis tenen molt a dir i fer, des de les seves pròpies activitats de negoci fins al seu impacte econòmic, ambiental i social. Dit d’una altra manera, aquest marc de referència apel·la a l’ecosistema empresarial en els seus deures i responsabilitats, però addicionalment als seus futurs interessos i inquietuds, obrint noves oportunitats de negoci.

 

La pandèmia ens ha ensenyat la urgència i rellevància del benestar social, i a tenir cura del que el dia a dia no veiem com tant urgent, com podria ser la urgència pel desenvolupament sostenible. Recentment, Bill Gates va afirmar al seu blog “El Covid-19 és horrible. El canvi climàtic podria ser pitjor”.

 

Fins i tot, aquest any 2020 amb la pandèmia, amb l’aturada de l’activitat econòmica de tot el món, només hem reduït la petjada ecològica en un simple 9%. Clarament, s’hi ha de prendre acció, repensar i activar respostes de forma urgent. Aquesta solució depèn de les aliances establertes, des del SDG17, per anar en una mateixa direcció i sumar esforços des del teixit. En conseqüència, és necessari un treball des de l’ecosistema empresarial per establir fites ambicioses per la implementació dels ODS, així com una contribució real i compromesa amb els drets humans, el medi ambient i la igualtat. Com va assenyalar Al Gore, “no es pot tenir economia sense planeta”.

 

En aquest context, aquells negocis que sàpiguen anticipar-se a les preocupacions globals, i doncs treballar per l’assoliment de l’Agenda 2030 es reconeixeran com estratègies corporatives d’èxit. Això si s’avança des d’una actitud transformadora, és a dir, no només de compliment o alineament, sinó de lideratge.

 

Darrerament comença a haver cert moviment des d’algunes empreses a identificar quins són els SDGs prioritaris en la seva estratègia, però encara hi ha molt recorregut. Així mateix, no tots els negocis prenen la mateixa atenció, i cada sector es centra en elements diferents.

 

En una primera instància, s’ha identificat que els que acostumen a ser més presents entre les estratègies corporatives són el 8 (treball digne i creixement econòmic), el 13 (acció climàtica) i el 9 (indústria, innovació i infraestructures). Aquest fet fa palesa de la necessitat de considerar l’acció des d’una perspectiva transversal sobre l’Agenda 2030, deixant de seleccionar alguns objectius i treballant la sostenibilitat i l’impacte social àmpliament.

 

Moltes vegades es considera la inversió en el desenvolupament sostenible del negoci com una eina de divulgació i de reconeixement. Però el progrés dels SDGs ha de situar-se al centre de les estratègies de negoci i de digitalització, com a generador clar d’un retorn econòmic i social, com ara en activitats de producció sostenible i responsable en el marc de l’economia circular, l’eficiència energètica de les instal·lacions, i moltes d’altres aplicacions.

 

En aquest context, hi ha una clara oportunitat de col·laboració entre empreses, per desenvolupar una visió col·lectiva, i fulls de ruta per realitzar una transformació substancial. Com a resultat d’aquesta necessitat i oportunitat, des d’Esade Creapolis neix la Network 4 SDGs, una agrupació d’empreses de diversos sectors, que de forma col·laborativa busca activar mesures i iniciatives de lideratge per la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

 

L’agrupació permetrà a les empreses avaluar la seva contribució de partida als SDGs, aterrar mètriques de consecució i d’impacte, però el més important avançar en la seva contribució a l’Agenda 2030, de forma concreta, real i disruptiva, a través de la col·laboració amb start-ups d’acció sostenible, el lideratge de challenges i aliances amb la societat civil, entre d’altres activitats. Esade Creapolis, com ecosistema d’innovació i emprenedor posa la sostenibilitat al centre de la seva estratègia. Amb aquesta idea, es lidera la iniciativa de la Network 4 SDGs per accelerar l’acció sostenible dels negocis.

 

Al mateix temps, la Network esdevé un espai de confluència d’idees, coneixement i expertesa que obra l’oportunitat de traccionar les palanques més rellevants dels SDGs, des d’una perspectiva de creixement econòmic, sostenible i social, com ara mitjançant l’adopció dels models de negoci de l’economia circular, la generació de valor com motor de creixement i la productivitat entesa des de la innovació i la digitalització.

 

Anna Grau, Manager de Sostenibilitat a Esade Creapolis 

 

Anna Grau Esade Creapolis

L’Anna Grau és experta en smart cities, la mobilitat del futur i la innovació i sostenibilitat dels negocis i ciutats. Actualment, Manager de Sostenibilitat a Esade Creapolis, a l’àrea d’Innovació i Emprendoria, i impulsora de la Network 4 SDGs, per l’acció de les empreses en els SDGs de Nacions Unides.

A més, membre del Consell Empresarial del BIT Habitat de l’Ajuntament de Barcelona, i Co-fundadora i ex-Presidenta de l’associació Young IT Girls. L’Anna acumula una trajectòria en consultoria estratègica, en el camp de la innovació, la transformació digital i la promoció econòmica, a nivell local i internacional. Així mateix, l’Anna ha participat com keynote speker a nivell internacional a diferents congressos, entre ells, a l’Australian Smart Communities Conference i al Macao Internet + Smart City Summit.

L’Anna és professora del màster d’Smart Cities i el de Transformació Digital d’Empreses a La Salle Technova, i col·laboradora del Col·legi de Camins. De formació, MSc en Enginyeria Superior de Camins, Canals i Ports per la UPC Barcelona-TECH i l’ESTP Paris, i MSc en Project Management (PMI®) per La Salle Technova.

 

Descobreix la nova àrea de Sostenibilitat de Esade Creapolis